Påskemåltid

lørdag den 7. april 2012

I går havde jeg tre kor-veninder på besøg - koret synger vi godt nok ikke i længere, men vi er da stadig veninder. Problemet er bare, at vi ses alt for sjældent. Nu var det heldigvis lykkedes os at finde en dag, hvor alle mirakuløst ikke havde andre planer.

Nu skulle de virkelig forkæles med den helt store tre-retters menu. Det er yderst sjældent, at jeg kaster mig ud i sådan et projekt. Dels er der sjældent en anledning til at diske op med tre retter, og dels er det bare dødbesværligt og ikke helt ufarligt med en to-årig datter hængende i det ene buskeben.

Men min mand vurderede vist, at fire modne kvinder i den fødedygtige alder kunne give anledning til et noget forhøjet østrogenniveau, og han valgte at gå i frivilligt eksil sammen med datteren. Tidligt om morgenen drog de afsted - næste stop bedsteforældrene i Boeslum.

Derefter trak jeg forklædet på og gik i gang med at skære, snitte, bage, handle, dække bord, arrangere buket og stege lige indtil den første gæst trådte ind af døren sidst på eftermiddagen. Hele seancen blev kun afbrudt af en kold løbetur i slud og regn efterfulgt af stående frokost.

Jeg tager hatten af for dem, der kan leve af at lave mad, for det er hårdt arbejde at stå over gryderne en hel dag. Alt skal forberedes og times. Men når jeg en sjælden gang har tiden, synes jeg det er sjovt at planlægge menuen og realisere den. I anledning af påsken havde jeg valgt en menu med krydderier fra Mellemøsten:

Salte kiks med cashewnødder
Salat med dadler og grønne linser
Krydret lam med figner og dadler
Panna  cotta med safran, kardemomme og orangeblomstvand

Salte kiks med cashewnødder fandt jeg i et gammelt nummer af Spis Bedre. Til forret lavede jeg en salat bestående af grønne linser, vårsalat, cherrytomater, medjoul dadler, appelsinfiletter, cashewnødder og granatæblesirup. Opskriften på krydret lam er en gammel sammenskrivning af fire forskellige opskrifter. Men det gør den ikke ringere.

Krydret lam med dadler4-5 personer
  • 1 kg lammekød fx bov


Marinade:
  •     2 spsk. økologisk olivenolie
  •     2 cm friskrevet ingefær
  •     2 fed finthakket hvidløg
  •     1 kanelstang
  •     4 kardemommekapsler
  •     2 spsk. dukkah (se opskrift nedenfor)
  •     ½ tsk. safran


Sauce:
  •     2 løg
  •     150 g tørrede dadler
  •     150 g tørrede figner
  •     1 dåse hakkede tomater
  •     2½ dl lammebouillon eller oksebouillon
  •     ½ tsk. salt
  •     friskkværnet peber
  •     2 spsk ristede sesamfrø
  •     20 g ristede mandler

Skær kødet i grove stykker. Bland ingredienserne til marinaden sammen og kom den i en frysepose. Kom kødet i fryseposen og luk den til, og smør kødet godt ind i marinaden. Lad kødet trække i marinaden i minimum en times tid, allerhelst natten over.

Skær løget i tynde både, og steg det godt igennem i oliven. Tilsæt herefter kød og marinade, og brun det hele godt af. Det kan være en fordel, at brune kødet af flere omgange.

Hak dadler og figner groft, og tilsæt dem sammen med ristede mandler og sesamfrø. Rør det hele godt igennem og lad det stege et par minutter.

Tilsæt herefter tomaterne, hæld bouillon på til kødet er dækket og rør retten godt igennem. Læg låg på gryden og lad lammet simre i minimum 2 timer. Rør jævnligt i gryden.

Dukkah
Denne dukkah er en sammenblanding af to opskrifter af fra henholdsvis AnneMad og Camilla Plum og den Sorte Gryde.

  •     1 spsk. korianderfrø
  •     1 spsk. spidskommen
  •     1 spsk. kommen
  •     1 spsk. sort peber
  •     2 tsk. muskatblomme (hel eller stødt)
  •     2 spsk. sesamfrø
  •     2 spsk. solsikkefrø
  •     ½ dl mandler
  •     1½ spsk. salt


Rist krydderierne på en tør pande til de begynder at tage farve. Rist mandler, solsikkefrø og sesamfrø  i ovnen ved 130 C. Kom det hele i en morter sammen med salt, og stød det groft. Lad dukkahen køle af. Opbevar den på et tætlukket glas. Brug den som drys i salater, gryderetter, som dyppelse til brød sammen med en god olie, som smagsgiver i marinader og dressinger.

Tilbehøret og desserten fandt jeg i Spise med Price - Silence of the lambs.

Panna cottaen smagte jeg til med fintreven skal af appelsin, kardemomme, safran og orangeblomstvand. En dejlig nem dessert, der virkelig tager kegler, men at den skulle være så alle h.... svær at få ud af formen, havde jeg nok ikke lige forestillet mig. Jeg nåede at smelte en portion, smadre en skål og miste den flotte vanilleoverflade på samtlige portioner. Der er plads til forbedringer. Heldigvis kunne jeg skjule det noget mishandlede udseende med min hjemmelavede kandiserede violer. Tag den!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar