Duften af friskbagt

torsdag den 3. maj 2012

Så er det endelig ved at være tid til varme hveder. Luftige hveder med den helt rette mængde kardemomme. De skal flækkes, ristes i ovnen og serveres med iskoldt smør. Rigtig smør - ikke de der smørbare produkter. Nej, rigtig smør - købt ind til lejligheden. 


Dejen har hygget sig det meste af dagen i køleskabet, for vores hvedeknopper er koldhævede. Ganske rustikke med knækkede hvedekerner og fuldkornsmel. Vi fik simpelthen nok af de kønsløse masseproducerede hvedeknopper med uhyrlige mængder gær, sukker og fedtstof. Derfor har vi vores helt egen opskrift - brygget sammen af flere forskellige opskrifter på nettet.

Fuldkorns-hvedeknopper

16 stykker
  • 100 g knækkede hvedekerner
  • 25 g smør
  • 1 dl yoghurt
  • 3 dl mælk
  • 15 g gær
  • ½ spsk. sukker
  • 1½ tsk. maldon salt
  • 1 æg
  • 1 tsk. kardemomme
  • 300 g grahams speltmel
  • 300-350 g sigtet speltmel
Kog hvedekernerne i lidt vand. Hæld vandet fra og smelt smørret i de lune kerner. Tilsæt yoghurt. Tilsæt mælk. Rør gæren ud i kerne/mælkeblandingen. Tilsæt sukker, salt, kardemomme, æg og mel i og ælt dejen grundigt. Lad den hæve i en skål på køkkenbordet til dobbelt størrelse. Slå dejen ned og form den til 16 boller. Stil dem helt tæt i en bradepande eller ildfast fad foret med bagepapir. Fadet skal passe i størrelsen ellers bliver de for flade. Film pladen løst og stil den i køleskabet til næste morgen, hvis man laver dejen om aftenen, ellers fra morgen til aften.

Hvis bollerne er hævet tilstrækkeligt næste morgen kommer man dem direkte i ovnen ved 200 grader og bager dem i 20 minutter. Hvis man synes de trænger til det, eller gerne vil have dem ekstra luftige, stiller man pladen over en stor gryde kogende vand til de er hævet op, og bager dem bagefter.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar